Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul V, Anul 2010, Nr. 1


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Jozsef JUHASZ iozsef.juhasz@ubm.ro, Vasile HOTEA, Elena POP, Gheorghe IEPURE, Aurica POP
Soluţii şi tehnologii nepoluante pentru prelucrarea alamelor şi a bronzurilor
Solutions and clean technologies for processing brasses and bronzes

Rezumat: Procesul tehnologic de obţinere a cuprului brut din alame şi bronzuri este un proces simplu în care operaţia de bază, topirea aliajelor neferoase se realizează în cuptorul de topire rotativ. Celelalte utilaje din flux sunt utilizate pentru răcirea gazelor tehnologice şi reţinerea pulberilor de oxid de zinc şi staniu rezultate în cuptor în urma reacţiilor de oxidare a zincului ŝi staniului care fac parte din materia primă de alimentare a cuptorului. Prin utilizarea filtrelor cu saci se obţine o tehnologie curată, cu emisii nepoluante pentru mediul înconjurător. Principiul de baza al filtrelor cu saci este utilizarea membranelor ţesute, permeabile la gaze, dar care vor reţine praful.

Liana ANICAI, Aurora PETICA
Tratamente de suprafaţă pentru aluminiu şi aliaje de aluminiu pe bază de compuşi ai metalelor tranziţionale şi pământuri rare cu proprietăţi anticorozive
Surface treatments for Al and its alloys based on transitional metals and rare earth compounds with anticorrosive characteristics

Rezumat: Lucrarea de faţă prezintă o serie de rezultate experimentale privind utilizarea procedeelor de conversie chimică în soluţii pe bază de compuşi ai unor ioni de metale tranziţionale (Mo, W) şi/sau de pământuri rare (Ce) pentru Al şi aliaje de aluminiu. Aceste variante sunt printre cele mai recente, iar rezultatele raportate, în special din punct de vedere al rezistenţei la coroziune, sunt deosebit de promiţătoare, fiind realmente variante demne de luat în seamă pentru înlocuirea soluţiilor clasice pe bază de cromaţi. Sunt prezentate câteva detalii privind procedeele de conversie, ca şi informaţii privind caracterizarea filmelor formate din punct de vedere al aspectului, morfologiei, compoziţiei. Pentru a evalua performanţele de protecţie la coroziune au fost aplicate metode electrochimice, respectiv înregistrarea curbelor de polarizare în regim potenţiodinamic şi a spectrelor de impedanţă electrochimică în 0,5M NaCl ca şi încercări accelerate de laborator, respectiv: încercarea la ceaţa salină timp de 240 ore şi încercarea la căldura umedă ciclică timp de 56 de cicluri. A fost evidenţiat efectul sinergetic în cazul sistemelor binare de tip Ce-Mo şi Ce-W, materializat prin înjumătăţirea curentului de coroziune (de exemplu: 0,2 mA/cm2 pentru conversia chimică pe bază de Mo faţă de 0,1 mA/cm2 pentru sistemul Ce-Mo) şi creşterea potenţialului de pitting Epit cu aproximativ 100 mV. Pe baza testelor de ceaţă salină, performanţa la coroziune se ierarhizează în ordinea Al/Ce-Mo > Al/Mo > Al/Ce-W. Rezultatele obţinute recomandă aceste tipuri de acoperiri de conversie ca potenţiale înlocuitoare ale celor clasice pe bază de cromaţi la nivel industrial, în special pentru condiţii normale de exploatare şi climat temperat.

V.V.PARSUTIN vlad.parshutin40@mail.ru, N.S. SOLTOIAN, A.V.KOVALI, G.F.VOLODINA, V.I.LOZAN, O.A.BOLOGA
Aspecte privind inhibarea coroziunii în apă a oţelurilor carbon Ct.3 cu gluconat de calciu
Peculiarities of inhibiting calcium gluconat corrosion of Ct.3 steel in water

Rezumat: Prin metodele gravimetriei, electrochimică şi fizico-chimică (spectroscopia – UV, termogravimetria, analiza roentgen de fază, spectroscopia atomică de absorbţie) s-a cercetat procesul coroziunei oţelului Ct.3 în apă pură şi cu adaosuri de gluconat de calciu. S-a demonstrat că adsorbţia este procesul iniţial care condiţionează deplasarea spre valori pozitive ale potenţialului staţionar şi diminuarea vitezei coroziunei în primele ore ale încercărilor. Numai după 24 şi îndeosebi – 48 ore de expunere devin vizibile schimbările de fază pe suprafaţa metalului supus coroziunii, care duc la stabilizarea procesului. Se fac propuneri privind mecanismul procesului care include formarea compuşilor cu prezenţa gluconatului şi a ionilor bi- şi trivalenţi de fier.

T. NEMEŞ, R. CUIDIR, C. NEMEŞ, V. NEDERIŢĂ
Sistemul de monitoring integrat aplicat în bazinul hidrografic Olt - judeţul Sibiu
The integrated monitoring system used in the Olt river basin – Sibiu county

Rezumat: Lucrarea prezintă sinteza parţială a calităţii apei in Bazinul Hidrografic Olt – Judeţul Sibiu prin utilizarea Sistemului de Monitoring Integrat al Apelor din România (SMIAR).
S-au monitorizat 483 km de râuri, structuraţi pe 25 de secţiuni pentru a obţine informaţii coerente şi complete asupra stării ecologice şi chimice a tronsonului de bazin hidrografic.
Prelucrarea rezultatelor analizelor fizico-chimice şi biologice a probelor a permis încadrarea secţiunilor pe categorii şi clase de calitate. S-a ajuns la concluzia ca numai aproximativ jumătate din secţiunile studiate corespund obiectivelor de referinţă.

Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca