Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul IV, Anul 2009, Nr. 3


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Horaţiu VERMESAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Ernest GRÜNWALD Ernest.Grunwald@ispm.utcluj.ro, Elena VERMESAN, Caius BULEA caiusbulea@betak.ro, Vasile RUS preotu@yahoo.com.
Cercetări cronopotenţiometrice privind acţiunea surfactantului benzilidenocetonă, asupra electrodepunerii de zinc, din electroliţi slab acizi, diluaţi
Chronopotentiometric studies of the benzylideneacetone as brightener for zinc electrodeposition from weak-acid electrolytes

Rezumat: Studiul s-a axat pe influenţa surfactantului benzilidenacetonă C10H10O (B.AC) ca agent de luciu, pentru electrodepunerea de straturi de zinc, din băi de zincare slab acide, la diluţii diferite a ionilor de Zn2+, cu diferite cantităţi de agent surfactant. Benzilidenacetona s-a dovedit a fi un surfactant foarte eficient pentru formarea unui strat de zinc cu structură foarte fină, compactă şi cu înalt grad de luciu. S-a folosit un sistem original pentru studiul cronopotenţiometric, precum şi programul pentru prelucrarea datelor. Lucrarea de faţă prezintă rezultatele studiului cronopotenţiometric, care au pus în evidenţă unele aspecte privind mecanismul de acţiune al benzilidenacetonei asupra straturilor de zinc electrodepuse dintr-un electrolit de zinc slab acid, diluat.

Andreea HEGYI andreea.hegyi@gmail.com, George VERMESAN George.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Horaţiu VERMESAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro.
Aplicaţii ale zincării termice în structurile de beton armat
Applications of hot-dipped zinc (galvanized) coatings for reinforced concrete structures

Rezumat: Durabilitatea construcţiilor civile, industriale şi militare influenţeaza starea mediului înconjurător şi poate avea consecinţe economice şi sociale deosebite.
Una din direcţiile de cercetare în domeniul construcţiilor este de a le mari durabilitatea şi de a reduce impactul asupra mediului.Coroziunea structurilor din beton armat este un domeniu în care se efectuează cercetări de o lungă perioadă de timp, cu rezultate concrete, dar încă insuficiente datorită complexităţii fenomenologiei. Cauzalitatea este datorată interacţiunii betonului, respectiv a armăturilor de oţel cu mediul înconjurător şi a interacţiunii dintre armătură şi betonul care o înconjoară. Metoda galvanizării prin imersie la cald a oţelului utilizat pentru armarea betonului asigură o bună protecţie împotriva coroziunii şi prelungeşte durata de viaţă a structurilor. Galvanizarea elementelor metalice componente ale clădirilor constitue o bună soluţie în acest scop. Lucrarea analizează efectele produse de galvanizare, în special în structuri din beton armat şi structuri metalice.

D. González MARTIn, V. LUCERO, J.C. Mirza RoSCA
Studiul pasivării Ti-5Al-4V în salivă artificiala
Passivation study of Ti-5Al-4V in artificial saliva

Rezumat: Filmele de suprafaţă formate pe aliajul de titaniu Ti- 5Al-4V sunt investigate în diferite condiţii experimentale. Una din condiţiile experimentale este un tratament termic: 24 de ore în cuptor la 500°C, apoi răcire în apă. Altă condiţie experimentală este tratarea cu H2SO4: probele sunt imersate în H2SO4 3M, timp de 1 minut la 60 de volţi. Ultima condiţie experimentală este tratarea cu NaOH: probele sunt imersate în NaOH 10M la 60°C pentru 24 de ore. Pentru a caracteriza filmul de suprafaţă format în fiecare dintre aceste condiţii, în salivă artificială, au fost aplicate diferite tehnici: metalografie optică, ESEM, EDAX, microduritate Vickers, Potenţial în Circuit Deschis, Spectroscopie Electrochimică de Impedanţă. Rezultatele au fost corelate şi a fost analizată natura şi structura filmului de suprafaţă format în fiecare condiţie experimentală..

Adriana VLASA, Simona VARVARA, Liana Maria MURESAN .
Investigarea coroziunii acoperirilor compozite de Zn-TiO2 prin spectroscopie de impedanţă electrochimică
Corrosion investigation of Zn-TiO2 composite coatings by using electrochemical impedance spectroscopy

Rezumat: Rezistenţa la coroziune a unor depozite compozite obţinute prin co-depunere electrolitică a Zn cu două tipuri de nanoparticule de TiO2 a fost investigată cu ajutorul spectroscopiei de impedanţă electrochimică (SIE).
Electrodepunerea filmelor nanocompozite Zn-TiO2 s-a efectuat dintr-o soluţie apoasă de electrolit conţinând 75 g/l ZnCl2, 230 g/l KCl, 20 g/l H3BO3, agenţi de luciu şi nanoparticule de TiO2 în suspensie (Alfa Aesar (AA) 99.9%, 32 nm) sau Degussa (D) 99.5%, 21 nm) în concentraţie de 5 g/l. În studiile de coroziune s-a utilizat o soluţie de 0.2 g/l (NH4)2SO4 (pH 3).
S-a stabilit că, în aceleaşi condiţii experimentale, TiO2 Degussa conferă straturilor de Zn în care este încorporat o rezistenţă la coroziune mai bună decât TiO2 Alfa Aesar. Ambele depozite compozite Zn-TiO2 sunt mai rezistente la coroziune decât acoperirile de Zn pur.

Eva TRIMBITASU, Octav PANTEA, Stelian NEAGOE, Andreea BONDAREV, Sonia MIHAI
Aspecte privind coroziunea metalelor în diverse soluţii de electroliţi
Aspects regarding metals corrosion in different electrolites solutions

Rezumat: În lucrare este prezentat un studiu, privind variaţia vitezei de coroziune a unor materiale metalice imersate în soluţii de electroliţi. A fost utilizată metoda pierderii în greutate a eşantioanelor metalice, iar după expunerea epruvetelor în medii corozive acestea au fost observate la microscopul electronic. Rezultatele experimentale sunt prezentate sub formă de grafice.

Eva TRIMBITASU evatrimbitasu@yahoo.com, Octav PANTEA, Andreea BONDAREV, Sonia MIHAI, Stelian NEAGOE
Traficul urban, motiv de poluare în ploieşti
The urban traffic, a pollution reason in ploiesti city

Rezumat: Poluarea solurilor cu metale grele este influenţata în principal de intensitatea traficului urban. În această lucrare este prezentat un studiu privind conţinutul de metale grele din soluri, în zonele intens circulate din oraşul Ploieşti. Au fost prelevate probe de soluri din cinci locuri unde traficul este intens şi a fost monitorizat conţinutul de metale grele timp de cinci săptămâni. Determinarea conţinutului de metale grele a fost realizată prin metoda spectrofotometrică după mineralizarea probelor de soluri. Datele experimentale obţinute sunt prezentate si corelate grafic..



Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca