Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul III, Anul 2008, Nr. 1


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Viorel BRÂNZOI iv_branzoi@chim.upb.ro, Florentina GOLGOVICI, Florina BRÂNZOI, Luisa PILAN
Efectul anticoroziv în apele industriale de răcire al unor compuşi macromoleculari sintetizaţi în câmp de microunde
Anticorrosive effect of some polymers synthesized in microwave field for industrial systems protection

Rezumat: Utilizând energia microundelor au fost obţinuţi prin polimerizare radicalică compuşi organici care pot fi folosiţi drept inhibitori de coroziune şi antiscalaţi. Utilizarea inhibitorilor de coroziune şi a antiscalanţilor în sistemele industriale constituie o procedură complexă cu următoarele scopuri complementare: - prevenirea proceselor de coroziune în sistemele industriale la interfaţa metal – soluţie apoasă; - prevenirea crustelor în sistemele industriale (creşterea transferului termic, etc.). Acţiunea de inhibare a acestor compuşi organici a fost studiată în cazul oţelului OL 37 şi a aliajului Monel în apele industriale de răcire prin utilizarea metodelor potenţiodinamică, a spectroscopiei de impedanţă electrochimică şi a analizei metalografice.

B. TUTUNARU, A. Pătru SAMIDE samide_adriana@yahoo.com, M. PREDA
Influenţa lipidelor asupra coroziunii oţelului inoxidabil 316L
The influence of lipids on the corrosion of 316L stainless steel

Rezumat: S-a studiat comportamentul electrochimic al oţelului inoxidabil 316L într-o soluţie perfuzabilă de Intralipid, la diferite concentraţii. S-a constatat un efect inhibitor al Intralipidului; curbele de polarizare potenţiostatică arată un domeniu de pasivare până la 900 mV; voltametria ciclică (CV) nu prezintă ciclu de histereză, ceea ce explică inexistenţa coroziunii în pitting. Se presupune o adsorbţie a moleculelor de lipide pe suprafaţa metalică; acest lucru este confirmat şi de curenţii de coroziune mici obţinuţi din ecuaţiile Tafel.

Corina RĂDULESCU, E. ROMAN eroman@icf.ro, N. SPĂTARU, OSCKAR von MULLER
Noi inhibitori de coroziune pentru îndepartarea acidă a depunerilor în echipamente termoenergetice
New corrosion inhibitors for acid scale removal in thermoenergetic equipments

Rezumat: S-a urmărit prin pierderi în greutate şi potenţiostatic eficienţa inhibitorilor ENPRO 900 şi TRIAV M pentru coroziunea oţelului carbon în soluţii acide folosite la îndepărtarea depunerilor. S-a găsit că în soluţii de H2SO4, HCl şi HF o concentraţie de 0,3 – 0,5 % inhibitor determină o reducere de peste 95% a vitezei de coroziune. In soluţii de monocitrat de amoniu (pH = 3,8 – 4,2 ) s-a obţinut o eficienţă de aproximativ 80%. Aceste efecte se datoresc în special inhibării reacţiei catodice ca rezultat al absorbţiei inhibitorilor.

Alina-Crina CIUBOTARIU ali75muresan@yahoo.com, Lidia BENEA, Magda LAKATOS-VARSANY
Îmbunătăţirea rezistenţei la coroziune prin modificări nanostructurale induse de codepunerea particulelor ceramice cu nichel
Improving corrosion resistance by nanostructural modification using co-deposition of ceramic nano-sized particles with Nickel

Rezumat: Lucrarea prezintă acoperirile nanocompozite având MoS2 (30nm) şi Al2O3 (13nm) ca fază dispersă codepusă cu nichelul în timpul procesului de electrodepunere cu studierea coroziunii electrochimice a straturilor nanocompozite obţinute folosind metodele spectroscopia de impedanţă electrochimică şi polarizarea potenţiodinamică. S-au utilizat soluţiile 0,5M de clorură de sodiu şi sulfat de potasiu într-o celulă electrochimică deschisă cu trei electrozi în care stratul compozit constituia electrodul de lucru (WE), o grilă de platină contraelectrod (CE) şi electrod de referinţă Ag/ AgCl (RE). Din datele experimentele se observă că o valoare mai mare a curentului de coroziune o avem în cazul acoperirilor Al2O3 - Ni în 0,5M K2SO4 (0,5 μA cm2) şi o valoare mult mai mică pentru MoS2 - Ni în 0,5M K2SO4 (0,02 μAcm-2).

Lucia STAICU Lucia.Staicu@ispm.utcluj.ro, George VERMEŞAN, Gabriela STAICU
Aliaje dentare şi comportarea lor la coroziune
Dental alloys and their corrosion behavior

Rezumat: Pe baza rezultatelor oferite de literatura de specialitate, lucrarea prezintă o trecere în revistă a câtorva caracteristici corozive ale unor tipuri de aliaje dentare şi impactul acestora asupra sănătăţii oamenilor, precum şi unele măsuri care s-au luat pentru îmbunătăţirea biocompatibilităţii aliajelor dentare. Cuvinte cheie: aliaje dentare, coroziune, biocompatibilitate, reacţii alergice.

Ana-Irina SMICAL irinadan2003@yahoo.com, Vasile HOTEA
Reciclarea deşeurilor de oţel zincat
Recycling Zinc coated steel scrap

Rezumat: Coroziunea galvanică a cuplului oţel inoxidabil 316L / TiAlV a fost studiată prin măsurători electrochimice. Din măsurători potenţiostatice s-a observat o deplasare a potenţialului critic de pitting (Ecp) în direcţie negativă. Rezistenţa de polarizare (Rp, cuplu) a fost de aproximativ 5 ori mai mică în cazul oţelului cuplat, iar curentul de coroziune, determinat din diagramele Tafel, a avut valoarea de 1,1 μA/cm2. Deoarece aliajul de TiAlV potenţează activitatea oţelului inoxidabil 316L, se recomandă ca acest cuplu să nu fie utilizat pentru bioimplanturi în organismul uman.

Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca