Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul II, Anul 2007, Nr. 4


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Caius BULEA
Coroziune si zincofobie
Corrosion and zincophobia

Radu TAMARA tradu@ugal.ro, Mitoşeriu OLGA, Balint SIMION
Mecanismul coroziunii tablelor galvanizate în funcţie de compoziţia chimică a stratului
Mechanism of corrosion in galvanized plates depending on the layer chemical composition

Rezumat: Protecţia suprafeţelor din oţel prin galvanizare este una din metodele cele mai utilizate de creştere a rezistenţei la coroziune a produselor din oţel. In ultimele decenii acest procedeu a fost îmbunătăţit prin utilizarea unor acoperiri cu aliaje de zinc. Probe acoperite cu zinc, cu aliaje zinc-aluminiu şi aliaje zinc-fier au fost supuse la diferite teste de coroziune (testul în ceaţă salină, testul CASS, Metoda Kesternik.) S-au determinat indicii gravimetrici şi variaţia în timp a procesului. În urma rezultatelor obţinute s-a trecut la explicarea comportării diferite la coroziune, a straturilor de protecţie analizate, prin propunerea unor mecanisme a procesului funcţie de natura straturilor de protecţie şi a produşilor de coroziune rezultaţi.

Liana ANICĂI lanicai@itcnet.ro, Mihai DUŢU, Andreea PERŢACHE, Teodor VIŞAN
Electrodepunerea nichelului din lichide ionice pe bază de clorură de colină
Electrodeposition of nickel from ionic liquids based on choline chloride

Rezumat: Lucrarea prezintă un studiu al depunerii nichelului din lichide ionice, ca o alternativă faţă de electrodepunerea clasică, folosită pe scară industrială. Comparativ cu alte tehnici aplicate în prezent, această nouă tehnică este o procedură ecologică, deoarece lichidul ionic folosit este compus din componenţi uzuali, netoxici: clorură de colină (folosită ca aliment în avicultură sub denumirea de vitamina B4) şi uree (un îngrăşământ). De asemenea, acest lichid ionic recent introdus are câteva avantaje, fiind stabil la aer şi la umiditate. Experimentele noastre au demonstrat posibilitatea depunerii Ni pe substrat din oţel inoxidabil sau din Cu, sub forma unui strat aderent de culoare neagră.

Florentina Adriana CZIPLE cziple.chim@uem.ro, Benone CIOCÂRLAN, Ioan MICULIȚĂ, Radu ARJOCU
Aspecte teoretice şi practice ale acoperirilor cu staniu în scop anticoroziv, în industria constructoare de maşini
Theoretical and practical aspects of the tin coverings with an anticorrosive purpose, in the machine-building industry

Rezumat: Lucrarea prezintă o abordare teoretică şi practică a problemelor tehnice care apar la procedurile de protecţie anticorozivă prin acoperire galvanică cu staniu, a anumitor tipuri de piese din industria constructoare de maşini. Din cauza unor factori perturbatori ai procesului tehnologic, apar situaţii în care depunerea electrochimică nu asigură o calitate corespunzătoare stratului protector, ceea ce poate duce la rebuturi ale pieselor sau a băii de electroliză. Lucrarea are ca scop analiza şi remedierea în timp util a acestor situaţii, astfel încât procentul de piese elaborate să fie maxim.

Maria VLAD, Olga MITOSERU olga.mitoseriu@ugal.ro, Stela CONSTANTINESCU, Emil STRATULAT
Cresterea rezistentei la coroziune a tablelor din otel prin acoperire termica cu aliaje zinc-aluminiu
Improvement of steel sheet corrosion resistance by thermic coverage method with zinc- aluminium alloys

Rezumat: In lucrare sunt studiate principalele caracteristici fizico-chimice ale topiturilor metalice de zinc-aluminiu( vâscozitatea si tensiunea superficiala) in vederea realizării unor straturi protectoare cu proprietăţi foarte bune, pe table de otel, prin metoda termica. S-au analizat condiţiile de topire a aliajului si de realizare a acoperirilor metalice conform unui flux stabilit in funcţie de rezultatele cercetărilor experimentale.

Eva TRÂMBIȚAS evatrimbitasu@yahoo.com, Viorel BRÂNZOI, Daniela POPOVICI, Octav PÂNTEA
Polarizarea electrozilor din oţel carbon OL 37 şi alamă în apă de dezbenzinare
Carbon steel OL 37 and brass electrodes polarysation in reducing unit water

Rezumat: Industria petrolieră este afectată de procese corosive severe, începând de la foraj, extracţie, transport şi prelucrare. Lucrarea prezintă unele aspecte privind coroziunea alamei şi a oţelului carbon OL 37 în apă de dezbenzinare, prelevată din instalaţia de Distilare Atmosferică şi în Vid [DAV]–S.C. PETROBRAZI S.A. Determinările experimentale au fost efectuate prin metoda potenţiostatică pe un aparat tip Potenţiostat-Galvanostat-Coulombstat. Au fost trasate curbele de polarizare anodice şi catodice atât în absenţa inhibitorilor de coroziune cât şi în prezenţa acestora. Pentru realizarea protecţiei anticorosive au fost utilizate doi inhibitori pe bază de politriazol, respectiv acid etilen diamino tetraacetic.

Horaţiu VERMEŞAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Caius BULEA, George VERMEŞAN
Zincul si aplicațiile sale
Zinc and its applications

Rezumat: Lucrarea prezintă câteva date generale despre zinc şi se axează în special pe principalele domenii de utilizare ale acestuia în: acoperiri de protecţie anticorozivă, fabricarea bateriilor , fabricarea oxidului de zinc, industria metalurgică. În partea finală se analizează impactul zincului asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, încheindu-se cu concluzii.

Horaţiu VERMEŞAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Caius BULEA, Elena VERMEŞAN
Aspecte economice ale coroziunii
Economical aspects of corrosion

Rezumat: În lucrare sunt analizate pierderile financiare şi materiale produse de coroziune. Studiile efectuate în principalele ţări industrializate arată costul ridicat al coroziunii şi impactul major asupra mediului înconjurător. Lucrarea prezintă şi unele aspecte benefice privind coroziunea metalelor.

Andreea Hegyi, Horaţiu Vermeşan Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, George VERMEŞAN
Coroziunea structurilor din beton armat
The corrosion of reinforced concrete structures

Rezumat: Coroziunea structurilor din beton armat este un domeniu în care se efectuează cercetări de o lungă perioadă de timp, cu rezultate concrete, dar încă insuficiente datorită complexităţii fenomenologiei. Cauzalitatea este datorată interacţiunii betonului, respectiv a armăturilor de oţel cu mediul înconjurător şi a interacţiunii dintre armătură şi betonul care o înconjoară. Principalele atacuri cu efect coroziv sunt carbonatarea betonului, agresiunea ionilor clor, atacul sulfuric. Acţiunea acestor factori stau la baza cercetărilor efectuate în timp în scopul îmbunătăţirii proprietăţilor anticorozive a materialelor utilizate, a găsirii de soluţii de întreţinere şi reabilitare a structurilor existente şi de protecţie a mediului înconjurător.

Ruxandra MARIN
NIRON 3000

Rezumat: Procedeu de depunere straturi lucioase nichel – fier ca alternativă la nichelarea lucioasă, cu mare potenţial de economie de costuri.

Franz HOFFNER
Cum poate industria să protejeze mediul înconjurător

VAsile HOTEA
Go Okamoto (1905-1994) printre pionierii în stiința modernă a coroziunii.


Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca