![]() |
Revista deCoroziune si Protectie Anticoroziva
|
|
![]() ------------------------------ ![]() ------------------------------ ![]() ------------------------------ ![]() ----------------------------- ![]() ----------------------------- ![]() |
Cuprins![]() ![]() ![]() Liviu ANCĂŞ Rezumat: Pe o conductă subterană de înaltă presiune s-a verificat un dispozitiv de drenare a curenţilor de dispersie produşi de liniile electrice de înaltă tensiune în conductele subterane. În urma măsurătorilor s-au pus in evidenţă calităţile acestui dispozitiv care îl fac utilizabil pe orice conductă metalică îngropată. Studiul a analizat comportarea dispozitivului la diferite frecvenţe posibil a fi induse in conductele îngropate.
Vasile BAŞLIU Rezumat: Protecţia anticorosiva a alamelor prin cositorire este indicata pentru utilizarea acestora in industria navala. Probe din tabla de alama acoperite cu staniu (prin imersie la cald la 280oC cu diferite durate de menţinere) au fost supuse testelor de coroziune in apa de mare. S-au efectuat cicluri de 10 zile cu măsurarea variaţiei de masa si stabilirea indicilor gravimetrici. Comportarea la coroziune s-a apreciat prin comparare cu probe de alama neacoperite. ![]() ![]() ![]() V. BRÂNZOI Rezumat: Influenta actiunii inhibitoare a unor surfactanti asupra zincului pur in solutii de 3.5 % NaCl si 0.1 M KOH a fost studiata prin metoda potentiostatica si potentiodinamică. Surfactantii folositi au fost urmatorii: dodecilsulfat de sodiu (SDS) si dodecilbenzosulfonat de sodiu (SDBS). Parametrii cinetici de coroziune determinati din curbele de polarizare anodice si catodice au aratat ca actiunea inhibitoare a acestor surfactanti se manifesta in special prin marirea supratenstiunii de degajare a hidrogenului si deci prin inhibarea procesului catodic, ceea ce conduce la o micsorare a vitezei procesului de coroziune in ansamblul sau. Actiunea inhibitoare, in special catodică, a acestor surfactanti poate fi explicată prin adsorbţia (chemisorbţia) moleculelor componenţilor organici mai sus menţionaţi la suprafaţa electrodului cu formarea unor straturi superficiale de grosimea câtorva diametre moleculare care blochează centrii activi de la suprafaţă şi impiedică desfăsurarea procesului de coroziune respectiv, precum si degajarea hidrogenului la suprafata electrodului. Rezultatele obtinute prin utilizarea acestor surfactanti care inhiba degajarea hidrogenului ne-au condus la concluzia ca acestia pot fi utilizati cu rezultate bune ca inlocuitori ai mercurului in baterii precum si pentru inhibarea procesului de coroziune a zincului pur in diferite medii. ![]() ![]() ![]() Ioan MĂRGINEAN Rezumat: Abordarea clasică, pentru cresterea rezitentei la acţiunea corozivă a atmosferei a aliajelor feroase, presupune îmbogăţirea superficială cu elemente de durificare (C, B, N, Cr). Aceasta implică tehnologii complexe, limitate la operaţiunile pas cu pas, unde etapa principală constă intr-un tratament supeficial termo-chimic. In această lucrare este prezentată o nouă tehnologie cu înalte performanţe. In această tehnologie se elimină secvenţa de tratament termo-chimic (după turnare), prin controlul compoziţiei stratului superficial direct prin turnare. Avantajele principale constau într-o aderenţă mai bună a stratului superficial, reducând costurile de producţie şi crescând fiabilitatea.
Liana MUREŞAN, Ionel Cătălin POPESCU, Caius BULEA, Horaţiu
VERMEŞAN Rezumat: Scopul prezentei lucrări îl constituie studiul comportării la coroziune a unor straturi compozite de zinc obţinute prin codepunerea electrolitică a Zn cu nanoparticule de TiO2, pe substrat de oţel (OL 37 / Zn-TiO2). S-au studiat comparativ, utilizând metode electrochimice, probe de OL 37 / Zn-TiO2 nepasivate, pasivate „albastru” (cu compuşi de Cr3+) şi pasivate „galben” (cu compuşi de Cr6+). In prezenţa TiO2, concomitent cu pozitivarea potenţialului de coroziune, are loc o scădere a densităţii de curent de coroziune, ceea ce reflectă influenţa benefică a TiO2 asupra rezistenţei la coroziune a straturilor de zinc. In domeniul de concentratii de TiO2 studiat, viteza de coroziune a acoperirilor compozite de Zn-TiO2 scade cu creşterea concentraţiei de TiO2 din baia electrolitică.
Toderiţa NEMEŞ, Valentin PETRESCU, Cristian DEAC Rezumat: Lucrarea prezintă unele rezultate ale cercetărilor experimentale referitoare la eficientizarea protecţiei anticorozive a conductelor executate din materiale metalice şi îngropate în sol. S-a ales soluţia protecţiei catodice cu sursă exterioară de curent. Cercetările au vizat alegerea, proiectarea şi amplasarea prizelor anodice. Rezultatele experimentale permit recomandarea unor soluţii eficiente aplicabile protecţiei conductelor de apă şi de gaze naturale. ![]() ![]() ![]() Tamara RADU, Anişoara CIOCAN, Lucica BALINT Rezumat: Table zincate în condiţii industriale au fost supuse unui anume proces de încălzire în vederea transformării acoperii cu zinc în acoperire cu aliaj zinc - fier, cu diferite conţinuturi de fier. Probele obţinute şi probe martor zincate au fost supuse la coroziune aplicând metoda potenţiostatică. Pentru aprecierea rezistenţei la coroziune s-au trasat curbele de polarizare anodică şi s-a determinat panta Tafel. După testul electrochimic s-au făcut analize macro şi microscopice pentru stabilirea tipului de coroziune produs. ![]() ![]() ![]() A. PĂTRU Rezumat: Efectele etilentioureei (ETU) şi ale N - ciclohexilbenzotiazol sulfen amidei (NCBSA) asupra coroziunii oţelului carbon în soluţie amoniacală diluată, care conţine NH3 10–3 M dizolvat au fost puse în evidenţă utilizând măsurători electrochimice şi spectrometria Mössbauer. Prezenţa ETU şi NCBSA în mediul corosiv, în concentraţie de 200 ppm, scade curentul de coroziune. Spectrometria Mössbauer atestă prezenţa unui film superficial pe suprafaţa oţelului carbon corodat în soluţie de NH3 10–3 M ce conţine 200 ppm inhibitori. ![]() ![]() ![]() Elena Maria PICĂ, Ossi HOROVITZ Rezumat: S-a studiat comportarea la coroziune, în soluţie de NaCl 3%, a unor probe de oţel, OL 37, utilizate la confecţionarea unor structuri metalice pentru mobilier, în special mese şi scaune pentru servirea berii, denumite set de bere. Studiul s-a efectuat prin metoda gravimetrică, determinând viteza de coroziune, în funcţie de timp. În paralel, pentru studiul comportării la coroziune, probele au fost examinate şi prin microscopie optică.
George CONDURAT
Ernest GRUNWALD |
|2010| |
Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita, in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca |