Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune si Protectie Anticoroziva

Volumul II, Anul 2007, Nr. 2


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instructiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunturi
-----------------------------
Contact

Cuprins

Balint LUCICA lbalint@ugal.ro, Dima DUMITRU, Balint SIMION, Drugescu ELENA, Radu CORINA
Obţinerea şi caracterizarea straturilor compozite de niobiu în matrice de cobalt pe suport de oţel
Niobium - cobalt composite layers on steel support

Rezumat: Lucrarea prezintă cercetările straturilor compozite de niobiu-cobalt prin metoda electrolitică şi caracterizarea acestora în funcţie de parametrii electrochimici. Probele obţinute au fost supuse unui tratament termic de favorizare a difuziei pentru îmbunătăţirea caracteristicilor de aderenţă şi compactitatea straturilor depuse. S-au efectuat analize macro şi microscopice, de microduritate, teste de apreciere a rezistenţei la coroziune şi a mecanismului de coroziune.

Silvia BURCĂ, George VERMEŞAN George.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Caius BULEA, Maria STANCA, Andrada MĂICĂNEANU, Horea BEDELEAN
Studii preliminare privind epurarea apelor reziduale cu conţinut de ioni de fier şi zinc de la acoperirile galvanice
Preliminary studies regarding electroplating wastewaters treatment in order to remove iron and zinc ions

Rezumat: Apele uzate provenite din industria galvanotehnică, precum şi soluţiile uzate de electroliţi care nu mai pot fi regenerate în vederea reintroducerii în procesul tehnologic conţin metale grele în concentraţii mari. Acest tip de ape reziduale cu conţinut de metalele grele au o toxicitate ridicată, de aceea înainte de a fi deversate în emisar sau de a fi reintroduse în procesul tehnologic, trebuie tratate pentru a îndepărta ionii de zinc şi fier astfel încât concentraţia acestora să nu depăşească valorile maxime admise pentru categoria respectivă de folosinţă. În lucrare se propune o metodă de epurare a electroliţilor epuizaţi din băile de decapare şi neutralizare de la acoperirile galvanice cu zinc, prin schimb ionic pe un tuf vulcanic zeolitic în regim static. Determinările au fost efectuate pe tuf vulcanic din perimetrul Pâglisa, judeţul Cluj. Concentraţia ionilor de zinc şi fier din probele prelevate a fost determinată spectrofotometric. Rezultatele obţinute au relevat faptul că schimbul ionic decurge cu rezultate bune pentru toate probele de ape reziduale, în cazul apelor neutralizate, filtrate şi apoi diluate, obţinându-se un randament de îndepărtare a metalelor grele de 100%. Probele de apă uzată din băile galvanice au fost prelevate de la SC BETAK SA Bistriţa.

C. CĂLIN cristian.calin@eon-gaz-romania.ro, Eleonora Maria RUS, I. BÂLDEA
Aspecte privind coroziunea oţelurilor carbon în diferite medii agresive
Aspects concerning low carbon steels corrosion in different aggressive media

Rezumat: Lucrarea prezintă aspecte privind coroziunea unor oţeluri cu un conţinut scăzut de carbon (OLT 35, OL 37, OL 44, OL 60), utilizate în general la confecţionarea conductelor îngropate (OLT 35), în diferite medii agresive (soluţii neutre apoase, soluri normale, mlăştinoase şi sărate). Utilizând tehnica curbelor de polarizare au fost calculaţi parametrii de coroziune (potenţialul de coroziune, Ecor şi densitatea curentului de coroziune icor ) pe baza cărora s-a stabilit ordinea rezistenţei la coroziune a oţelurilor studiate şi agresivitatea mediilor corozive. Cel mai susceptibil de coroziune s-a dovedit a fi oţelul OLT 35.

Neluţă IBRIŞ, Paula PRIOTEASA, Teodor VIŞAN t_visan@chim.upb.ro
Studiul coroziunii aliajelor dentare în salivă artificială. Influenţa ionilor de fluor
Corrosion study of dental alloys in artificial saliva. The influence of fluoride ions

Rezumat: Lucrarea prezintă comportarea la coroziune a unor aliaje dentare (wiron minicrom, niadur, wirobond, AuAgPd) în salivă artificială Fusayama - Meyer cu şi fără ioni de fluor, la temperatura corpului uman (37°C). Din evoluţia potenţialului de circuit deschis în timp şi din curbe de polarizare, precum şi din procesarea curbelor de impedanţă Nyquist şi Bode, s-a ajuns la concluzia că biocompatibilitatea aliajelor dentare depinde în principal de formarea filmului pasiv. Rezultatele de impedanţă electrochimică au arătat că cea mai mare rezistenţă electrică a filmului de oxid pasivant se înregistrează pentru aliajele cu cel mai mare conţinut de Cr (niadur, cu 27%Cr, wirobond, cu 26%Cr).

Simona VARVARA, Ioana IGNAT, Alin CADAN, Liana Maria MUREŞAN limur@chem.ubbcluj.ro
Influenţa 2 mercapto-5-r-acetilamino-1, 3, 4-thiadiazolului asupra coroziunii bronzului în soluţii apoase
Influence of 2 mercapto-5-r-acetilamino-1, 3, 4-thiadiazole on bronze corrosion in aqueous electrolytes

Rezumat: Lucrarea de faţă are drept scop testarea eficienţei unui compus netoxic, 2 mercapto-5-R-acetilamino-1, 3, 4-thiadiazolul, prin metode electrochimice (curbe de polarizare/liniarizare Tafel, spectroscopie de impedanţă electrochimică), în vederea utilizării sale la stabilizarea coroziunii bronzurilor în electroliţi conţinând sulfat de sodiu şi respectiv carbonat acid de sodiu. Valorile calculate ale parametrilor de coroziune indică faptul că 2 mercapto-5-R-acetilamino-1, 3, 4-thiadiazolul reduce semnificativ viteza de coroziune a bronzului, acţiunea sa inhibitoare fiind datorată în principal blocării suprafeţei electrodului cu un strat protector constând dintr-un complex polimeric de tipul Cu (I) – inhibitor, în care inhibitorul acţioneaza ca un ligand bidentat prin intermediul atomului de N aminic şi al atomului de N heterociclic.

Gina UNGUREANU ginaungureanu@yahoo.com, Julia MIRZA ROŞCA, N. AELENEI, D. MARECI
Coroziunea electrochimica a unor biomateriale pe baza de ni-cr
Electrochemical corrosion of some ni-cr based biomaterials

Rezumat: Cele mai comune aliaje utilizate in stomatologie sunt cele pe baza de Nichel-Crom. S-a studiat rezistenta la coroziune in saliva artificiala, a doua aliaje (V si WironNT) cu structuri diferite, utilizand teste electrochimice: polarizarea potentiodinamica si spectroscopia electrochimica de impedanta. Au fost determinati principalii parametrii ai procesului de coroziune. Curentii de coroziune sunt mici de ordinul nA/cm2 indicand o rezistenta ridicata la coroziune. Mentinerea acestor aliaje in saliva artificiala determina o crestere a rezistentei la coroziune datorita cresterii stabilitatii filmului pasiv, insa nu influenteaza tipul de coroziune. S-a constatat ca suprafata aliajului WironNT se degradeaza general insa pe suprafata aliajului V se dezvolta o coroziune in puncte. Cu toate acestea aliajul V poseda un interval de pasivare destul de larg astfel incat stratul pasiv sa stabilizeaza in conditiile reale de utilizare.

Vasile HOTEA vhotea@yahoo.com, E. POP
Studiul comportării la coroziune a aliajului de aluminiu 6063 în mediu alcalin
The study of the 6063 aluminium alloy behaviour under corrosion in alcaline average

Rezumat: Efectul adiţiei unor cationi metalici cum sunt Li+ şi Mg2+, asupra comportării la coroziune a aliajului de aluminiu 6063 într-o soluţie de NaCl 3% a fost studiat prin metode electrochimice. Rezultatele obţinute au arătat că, caracterul inhibitor cel mai marcant asupra aliajului de aluminiu 6063 este determinat de cationii Li+. Creşterea concentraţiei acestor ioni poate să conducă la creşterea diferenţei între potenţialul de formare a porilor şi potenţialul de coroziune. Eficacitatea maximă este de ordinul a 85% şi corespunde unei concentraţii de 5x10-3 M. În prezenţa ionilor de litiu, creşterea temperaturii produce o descreştere a efectului de inhibare, dar ameliorează rezistenţa la coroziune prin formarea porilor.

Eduard COMAN, George VERMEŞAN George.Vermesan@ispm.utcluj.ro
Aspecte privind coroziunea şi protecţia anticorozivă în industria de transport gaze naturale
Aspects regarding the process of corrosion and anticorrosive protection in natural gas Transportation industry

Rezumat: In articol este făcuta o prezentare a domeniului de activitate a industriei de transport gaze naturale şi a principalilor factori care influenţează procesele de coroziune şi activitaţile de protecţie anticorozivă.

George VERMEŞAN, Ernest GRUNWALD, C. BUMBUC, Horaţiu VERMEŞAN Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Caius Bulea
Caracterizarea codepunerilor electrochimice de zinc-nichel
The caracterization of electro-chemical co-depositions of zinc-nickel layers

Rezumat: Cercetările privind depunerile de straturi Zn-Ni, ca o alternativă la înlocuirea depunerilor de cadmiu, se bucură în prezent de o atenţie deosebită din partea cercetătorilor şi a utilizatorilor. Din această cauză, în lucrarea de faţă se face o analiză a stadiului actual al metodelor de caracterizare a codepunerilor electrolitice de Zn-Ni, acordând o importanţă deosebită comportării acestor straturi la uzură şi coroziune. Din analiza materialului bibliografic rezultă că sunt încă multe aspecte care trebuie încă elucidate pentru a putea înlocui pe deplin cadmierea cu depuneri de aliaje Zn-Ni.

Anul

|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita,
in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca