![]() |
Revista deCoroziune si Protectie Anticoroziva
|
|
![]() ------------------------------ ![]() ------------------------------ ![]() ----------------------------- ![]() ----------------------------- ![]() |
Cuprins![]() ![]() ![]() Lucia STAICU, George VERMESAN Rezumat: Lucrarea are ca obiectiv principal prezentarea rezultatelor obținute până în prezent prin cercetări experimentale in vitro si in vivo, privind legătura dintre coroziunea aliajelor dentare si efectele secundare locale si sistemice produse de acestea, asupra pacienților, care acuză simptome ale unor alergii, procese inflamatorii sau intoxicații, după inserarea în cavitatea bucală a unor lucrări protetice metalice.
A. PĂTRU Rezumat: Coroziunea oțelului carbon în soluție de NH3/NH4NO3 a fost studiată utilizând polarizarea galvanostatică si spectroscopia Mossbauer. Măsurătorile electrochimice arată că în mediul amoniacal, oțelul carbon este relativ pasiv, densitatea curentului de coroziune având valori cuprinse între 0,37-2,03 mA/dm2. Aceasta este confirmată de măsurătorile Mossbauer, care atestă în condițiile practice date, formarea unui strat pe suprafața metalică, care îi asigură o bună protecție si pasivare; produsul de coroziune este un amestec de compusi ai Fe3+ fără ordonare magnetică sau cristalină. ![]() ![]() ![]() Radu BOICIUC Rezumat: Lucrare abordează problema microalierii cu nichel a băii de zincare termică, în scopul îmbunătățirii rezistenței la coroziune a straturilor depuse. Au fost studiate efectele acesteia asupra rezistenței la coroziune. Caracterizarea stratului depus si a băii de zincare microaliată cu nichel s-a realizat prin microscopie si spectrometrie optică, difracție cu raze X, punându-se în evidență natura constituienților structurali si modificările apărute, în funcție de concentrația de nichel. Experimentările de laborator au inclus teste de coroziune accelerată în ceață salină. Rezultatele experimentale obținute au evidențiat o interdependență strânsă între concentrația de nichel, microsctructură si susceptibilitatea la coroziune a straturilor depuse. Acest lucru a permis stabilirea concentrației optime de nichel necesară microalierii băii de zincare termică, cu efect maxim asupra rezistenței la coroziune a straturilor depuse. ![]() ![]() ![]() Stela CONSTANTINESCU Rezumat: Procedeul CVD pentru acoperirea plăcuţelor din carburi sinterizate constă în amplasarea plăcuţelor widia în reactor astfel ca amestecul de gaz reactiv să poată trece printre ele. Straturile de nitrură de titan sunt formate prin trecerea amestecului de tetraclorură de titan, argon şi hidrogen peste plăcuţele sinterizate, la temperaturi situate în domeniul ridicat. Nitrura de titan (TiN) este depusă sub formă de strat subţire cu o granulaţie fină pe toate suprafeţele expuse. Folosirea proceselor de depunere chimică din vapori prezintă următoarele avantaje: obţinerea de straturi subţiri de înaltă puritate printr-o alegere adecvată a materialelor şi a reacţiilor; obţinerea de straturi de perfecţiune cristalină ca urmare a creşterii în condiţii apropiate de echilibru, la temperaturi relativ ridicate; obţinerea de straturi subţirii din precursori gazoşi/volatili; vitezele de depunere sunt în general mult mai mari decât cele obţinute în procesele fizice de depunere; depunerea compuşilor şi controlul stoichiometriei acesteia este relativ uşoară; obţinerea de straturi epitaxiale de perfecţiune înaltă; posibilitatea lucrului la presiune atmosferică; posibilitatea acoperirii unor probe având o formă complexă, de exemplu interiorul unui cilindru.
Gheorghe MIHĂILĂ Rezumat: Odată cu creşterea cererii pentru oţelurile de înaltă rezistenţă calmate cu siliciu, problema zincării oţelurilor reactive a revenit în actualitate. Nepredictibilitatea unor viteze mari de desfăşurare a reacţiilor precum şi natura mai puţin coerentă a formării acoperirilor, pot conduce la obţinerea unor efecte dăunătoare asupra calităţii finale a acoperirilor. Simultan cu creşterea reactivităţii oţelului, creşte şi consumul de zinc, iar acoperirea devine mai groasă. De cele mai multe ori acoperirile groase sunt casante şi au un aspect gri-mat, lipsit de luciul caracteristic. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că straturile de aliaje Fe-Zn continuă să crească spre suprafaţă. Dacă conţinutul de siliciu va fi foarte diferit, aspectul exterior al acoperirii este neuniform, cu porţiuni pătate care devin şi mai evidente atunci când, pe ansamblu, suprafaţa este satisfăcătoare. Acest articol se ocupă de efectul siliciului asupra zincării oţelurilor în băi convenţionale, încercând să găsească o rezolvare a problemei.
Ion DURBACĂ Rezumat: Lucrarea constituie un îndrumar selectiv şi necesar pentru elaborarea GHIDURILOR NAŢIONALE privind aplicarea celor mai bune tehnici disponibile din industria metalurgică, cu evidenţierea rolului şi importanţei acestora în domeniul coroziunii şi protecţiei anticorozive, în scopul îmbunătăţirii performanţelor de mediu ale operatorilor economici la nivel naţional.
Anca COJOCARU Rezumat: Comportarea la coroziune a oţelului inoxidabil 18Cr10Ni în apă de mare artificială a fost investigată prin metodele: voltametrie ciclică, polarizare potenţioastatică, dependenţa de timp a potenţialului de coroziune, variaţia greutăţii probelor expuse la coroziune şi specroscopie de impedanţă electrochimică. Rezultatele experimentale au arătat că oţelul inoxidabil 18Cr10Ni se pasivează spontan în apă de mare artificială, formarea şi consolidarea filmului pasiv fiind facilitate de prelungirea timpului de imersie. Totuşi, el poate fi afectat de coroziune pitting, dacă potenţialul depăşeşte anumite valori.
Mariana PRODANA, Daniela IONIŢĂ, Ioana DEMETRESCU Rezumat: Lucrarea are drept obiectiv central evaluarea unui nou aliaj românesc Ti7Al3V2Mo2Fe netratat şi tratat în vederea îmbunătăţirii rezistenţei la coroziune. Tratamentul aplicat este un procedeu chimic alcalin din care rezultă o suprafaţă acoperită bioactivată cu un film de hidroxiapatită. Posibilitatea de a fi aplicat un aliaj dentar se bazează pe o compoziţie de aliere convenabilă care a introdus Mo pentru a stabilza faza beta şi aluminiu pentru a stabiliza faza alfa şi a fost testată în două varietăţi de salivă artificială, respectiv Tani Zucchi şi Fusayama (care conţine calciu). Testele de coroziune au implicat evaluarea potenţialului în circuit deschis conform standardului ASTM G 3190 şi polarizarea ciclică efectuată corespunzător standardului ASTM G 61+86. Rezultatele au fost explicate în corelaţie cu schimbările structurale la suprafaţă observate prin analiza în infraroşu şi s-a discutat inducerea bioactivităţii. Datele au fost trtate statistic cu un program de calcul Medcalc destinat aplicaţiilor medicale. |
|2010| |
Revista de Coroziune si Protectie Anticoroziva este editata de S.C. BETAK S.A. Bistrita, in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca |