Coroziune si Protectie Anticoroziva

Revista de

Coroziune și Protecție Anticorozivă

Volumul I, Anul 2006, Nr. 1


Home
------------------------------
Despre noi
------------------------------
Instrucțiuni Autori

------------------------------
Abonamente
-----------------------------
Anunțuri
-----------------------------
Contact

Cuprins

STADIUL ACTUAL AL TEHNOLOGIILOR DE ZINCARE TERMICĂ

Caius BULEA1 betak@betak.ro, Horaţiu VERMESAN2 Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, E. GRUNWALD1, George VERMESAN2
1 S.C. BETAK S.A. Bistrița
1 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Rezumat: Cunoaşterea şi modernizarea tehnologiilor de zincare, alături de reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii produselor zincate, este un factor important care poate influenţa activităţile dintr-un atelier de zincare. Plecând de la aceste considerente, în articol se face un studiu al principalelor tehnologii de zincare termică, aşa cum rezultă din literatura de specialitate şi din practica şi experienţa autorilor. Dintre tehnologiile de zincare termică analizate se menţionează: procedeul TECHNIGALVA, zincarea continuă, depunerea de zinc prin pulverizarea, zincarea termică şi fosfatarea ; zincarea termică urmată de vopsire (procedeul DUPLEX), zincarea termică urmată de recoacerea de difuziune, procedeele de zincare umed şi uscat; procedeul SENDZIMIR (tehnologie curată). În ultima parte a articolului sunt prezentate principalele concluzii.

STRUCTURA ŞI PROPRIETĂŢILE STRATULUI OBŢINUTE PRIN ZINCARE TERMICĂ

Horațiu VERMESAN1 Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Caius BULEA2 betak@betak.ro, George VERMESAN1, Ernest GRUNWALD2
1 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
2 S.C. BETAK S.A. Bistrița

Rezumat: După o scurtă introducere în care se arată importanţa depunerilor de straturi prin imersie în băi topite, enumerarea acestora cu o scurtă caracterizare, se trece la prezentarea zincării termice insistându-se asupra principalele avantaje ale acestora. În continuare se analizează structura stratului zincat plecând de la sistemul Fe-Zn, mecanismul şi cinetica formării stratului, precum şi analiza principalilor factori de influenţă. În partea finală a articolului se prezintă principalele proprietăţi ale stratului zincat.

COMPORTAREA LA COROZIUNE A STRATURILOR ZINCATE TERMIC

Horațiu VERMESAN1 Horatiu.Vermesan@ispm.utcluj.ro, Elena VERMESAN1, Caius BULEA2 betak@betak.ro, Ernest GRUNWALD2
1 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
2 S.C. BETAK S.A. Bistrița

Rezumat: Lucrarea prezintă un studiu analitic al comportării la coroziune a straturilor de zinc depuse termic, urmărindu-se si mecanismul prin care fiecare fază (η, ζ, Δ, Γ, α) componentă a stratului de zinc, în funcție de poziția sa în strat si potențialul său electrochimic se manifestă față de diverse medii corozive. Se analizează deopotrivă si influența parametrilor tehnologici de zincare, precum si acțiunea dioxidului de sulf asupra rezistenței la coroziune a depunerilor termice de zinc.

IMPACTUL PROCESULUI DE ZINCARE TERMICĂ ASUPRA MEDIULUI SI SĂNĂTĂȚII OAMENILOR

Elena VERMEȘAN1, Caius BULEA2 betak@betak.ro, Horațiu VERMEȘAN1
1 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
2 S.C. BETAK S.A. Bistrița

Rezumat: Lucrarea reprezintă un studiu detaliat privind analiza poluanților, în toate etapele procesului de zincare termică: degresare, decapare, fluxare, zincarea propriu-zisă în baia de zinc topit, formarea de drojdie si cenusă de zinc. Se analizează impactul lor, individual si în ansamblu, asupra mediului si sanatații umane, deasemenea se prezintă si unele soluții pentru diminuarea efectelor negative si reglementări legislative în domeniu.

Anul

|2011|
|2010|
|2009|
|2008|
|2007|
|2006|

Revista de Coroziune și Protecție Anticorozivă este editată de S.C. BETAK S.A. Bistrița,
în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca